2011年11月22日星期二

Honeymoon Hotel: Sala Resort & Spa, Samui

一世人得一次密月旅行, 所以對住的酒店想詳盡介紹. 總括來講成個 experience 係滿意的。

在好朋友介紹之下, 我們的密月旅行決定於thai 國的蘇梅島度過.
酒店決定住在島上東北面的 Sala Resort & Spa http://www.salaresorts.com/samui/. 這酒店曾經在 Travller.com 被選為全球十大浪漫酒店之一. 好朋友上次去蘇梅島旅特地駕車去考察, 所以最近十分煩忙, 我未做功課的情況下就報名了, 一心去完全感受一下.

Honeymoon Offer

Package 是跟一間中小型旅行社訂的. 旅行社是 u-magazine 介紹過, 所以都放心幫襯 (服務都幾好, 要資料可以 pm ).

旅行社 Book package 的小姐 remind 我地要準備結婚証書的copy. 我們帶了過去, 但酒店從來都沒有查過. (當然唔好呃人啦, 太缺德了). 其實我一直心想六星級的酒店係唔會check 你的.
甫進入酒店時已有靚靚女職員拿住鮮玫瑰花送給太太; 花好靚, 還有好幾朵是含苞待放的.

Honeymoon package 還可以做 in-room check in, 意思是你唔洗o lobby 跟其他人check-in, 職員會將你帶到房間後安頓好o係房內check-in, 完成後跟你逐一介紹房內設施. 那位介紹男職員 (tom)很專業, 把房內設施一一詳細介紹 (仔細連風筒怎用也說得一清二楚, 宜且英文都算唔錯).

其他的 honeymoon offer 仲有床上的花卉及毛巾佈置, 個人不太喜歡, 而且覺得有點老土.



offer 仲有welcome drinks (薄荷賓治) 同埋 一枝 sparking 的甜酒 / 水果 送. 酒是放在冰桶內, 很細心. 還有 welcome 朱古力, 小蛋糕及thai 式甜點。野食多到真係食唔晒.
Honeymoon package 還會送多 30 分鐘 spa. 下面會詳細一點介紹.

整個 package 好明顯銳意塑做一個輕鬆的氣氛, 令人感覺到賓至如歸. 酒店係做到了, 我地o個晚去到真係好開心 / 滿意。

Sala Room Type

Resort 設有 4 房種種類, 分別有 pool villa, garden villa, deluex balcony 同 bedroom villa etc. 由於我們比較喜歡在私隱度高的情況下游水 (原因: 泳術不佳!!), 所以租了 pool villa (淡季約 HKD$ 2,600蚊一晚).

Pool villa 話有 107 sq. m 咁大. 即係大約一千呎(未計花園+泳池).. villa 係分室內同室外的. 無論任何一個位置都係比full-height 的牆圍住, 私隱度好高,裸體都唔怕.



顧名思義, pool villa 最大的賣點係有個 5m * 4m private pool, 原來水深都有 1.4 - 1.5m. 水池底有幾枝射燈, 所以晚上都特別靚! 其他屋內設施有 兩張帳蓬下的 大大的白色 day bed, 另外兩張太陽椅, 一個半露天的 bath tub, 一個 rain shower, 而屋內有一張比 king size 還要大的床, dvd , 2.1 音響, 32” 電視等等. 房內用分體式冷暖機, 所以好舒服. 不好的地方是 rain shower 是沒有屋頂, 落大雨的時候就用唔到. Bath tub shower 都可能會有d 蚊蟲.

Package Inclusion

- 機場接送
Resort package 當然跟普通酒店有所不同.例如包了機場接送.值得一讚是他們的機員接送的員工.當天我地落機要買 sim card,阻左唔少時間. 酒店員工耐心等候了半小時;當晚落緊雨,員工幫我地拎左行李上四驅車,即時比左熱毛巾同樽裝水我地,十分細心.

- 餐飲
Package 是包了每天早餐的. 早餐是以order + buffet 的形式. 客人可以 order menu 7 / 8 款式早餐的其中一種, English full breakfast, Benedict, Thai fish cake, Pancake etc. 4 天試了幾款, 都平平無奇, 唯有 Benedict 整得很不錯, Muffin 很軟很香, 蛋煮都oo岩好蛋黃醬也很香甜, 值得推介. Buffet 也有不少選擇 (/thai/西式都有), 但味道太普通, 不提也罷. 都係專心食 order meal 好了.


Ps: 咖啡都幾好飲, 可以試下.


加相:

resort 附近的沙灘:


resort main 餐廳:

 正門 (lobby)

餐廳附近的water features, pool & spa


Main swimming pool


Package 內包了一天晚餐, 一廂情願的諗法覺得會係西餐, 去到先發現原來係 thai + 西餐的 fushion!

沒有留言:

發佈留言

免責聲明

本網頁純屬網誌,一切言論純粹是個人意見。本人亦無法保證網誌內容的真確性和完整性。無論在任何情況下,不應被視為投資建議,也不應被成要約、招攬、邀請、誘使、建議或推薦。 讀者一切的投資決定以及該投資決定引致的收益或損失,概與本人無關。

筆者不是證監會持牌人士,不能提供任何投資意見。

Follow by Email

I Love Travel

除左投資,我其實好鍾意去旅行,去過的地方:
北京 天津 武漢 廣州 珠海 台北 高雄 墾丁 曼谷 蘇梅 清邁 新加玻 民丹島 首爾 春川 內藏山 井邑 東京 大板 京都 奈良 神戶白濱 富士河口湖 名古屋 犬山 白川鄉 長島 鈴鹿 千葉 佐倉 那霸 明護 倫敦 劍橋 溫莎 巴夫 溫特米爾 列斯 愛丁堡 巴黎 里昂 梵爾賽 茵特拉肯 少女峰 洛森 羅馬 比薩 佛羅倫斯 米蘭 威尼斯 梵蒂崗 烏德勒支 阿姆斯特丹 鹿特丹 尼斯 沙巴 神山

關於我

我的相片
東昇 是土生土長的香港 80 後,和很多香港人一樣,沒有家底,畢業後所有事都是靠自己的。19 歲開始投資股票,27歲獨力上車,現在向財務自由第一個milestone努力中。 希望在此分享投資心得及經驗。 我這個實在的上車故事,總可以給人們一些不離地又沒有嘩眾的分享吧? 歡迎留言/電郵,一定解答。 Contact: hkgconsumer@gmail.com